Élet sztómával

Testmozgás

A sztómával élőknek nem kell feladniuk a mozgás, sportolás örömét – a ConvaTec termékválasztékában biztonságos megoldásokat talál.

A gyógytorna is hasznos lehet.

Ha szeret úszni vagy szaunázni, használjon kisméretű (mini) zsákot, vagy sztómasapkát. A test felületéhez közel tudja tartani a zsákot a különféle rögzítő övek segítségével - intenzívebb mozgáshoz a Tytex Corsinel Stomasafe PLUS termékcsaládját ajánljuk.

A mozgás jót tesz mindenkinek, így a sztómaviselőknek is. Műtét után segíti az izmok tónusának visszanyerését, erősít. Beszélje meg orvosával, mikor kezdhet neki a rendszeres gyakorlásnak, kezdje lassan és fokozatosan növelje a terhelést, ismerve saját képességeit.

Néhány jó tanács:

 • erősítse meg törzsizmait – ehhez válasszon testhezálló feladatokat
 • megfelelő mozgásforma lehet a vízitorna, úszás, séta, tempós gyaloglás, a pilates, a jóga vagy a thai-chi
 • konzultáljon edzőjével, avassa be egészségügyi állapotába
 • javasoljuk a zsák cseréjét mozgás előtt és azt követően is

Fürdés, úszás

A napközben használt sztómaterápiás terméket fennhagyva zuhanyozhat vagy akár fürödhet, úszhat is, mivel a zsák vízálló és borítása hamar megszárad vagy szárazra törölhető. Ugyanakkor a zsákot le is veheti, hogy alaposabban meg tudja tisztítani a sztóma körüli területet. A sztómaterápiás segédeszközöket használhatja úszáshoz, de igény szerint viselhet diszkrét (mini) zsákot, vagy sztómasapkát. Minden szűrős zsákhoz tartozik szénszűrőt fedő tapadó lapocska, amely kiküszöböli a szűrő nedvesedését és tönkremenetelét.

Ruházatát úszáshoz is érdemes megválogatnia: a hölgyek szívesebben viselnek egyrészes, elöl fodros fürdőruhát. A férfiak pedig válasszanak magasabb derekú fürdőnadrágot.

Öltözködés

Sztóma műtétet követően nem szükséges lecserélnie ruhatárát. A modern sztómazsákok kiképzése lapos, testhez simulnak.

Azonban, kisebb változtatásokkal élhet, ha kényelmesebb, figyelembe véve a sztóma elhelyezkedését.

Például nyaraláskor, strandon a hölgyek szívesebben viselnek egyrészes, elöl fodros fürdőruhát. A férfiak pedig válasszanak magasabb derekú fürdőnadrágot.

Célszerű a hölgyeknek réteges, mintás ruhát viselni, mely enyhén bővebb szabású. Az urak is kerüljék a szoros övet vagy derékban szűk, testre simuló fazonú ruhadarabokat.

Amennyiben a test vonalát követő ruha mellett dönt, még inkább figyeljen oda a zsák gyakori ellenőrzésére, az esetleges felfúvódás elkerülésére, vagy annak megszüntetésére, zsákcserére.

Társasági élet

Amikor késznek érzi magát, térjen vissza a társasági életbe – találkozzon barátaival, járjon el szórakozni, tegye mindazt, amit a műtét előtt. Sztómája mindaddig észrevétlen marad, amíg arról mással nem beszél.

Társas rendezvényekre a diszkréció végett jó megoldás a kisebb méretű sztómazsák, vagy sztómasapka használata.

Cserélje szükség szerint a zsákot, akár indulás előtt és a rendezvény során is.

A zsák bizonyos ételek fogyasztása után felfúvódhat – a szűrőn a nyílások leragasztásának mértékével szabályozhatja a levegő és távozó gázok kiáramlását.

Előfordulhat, hogy a sztómaviselő úgy érzi, a sztómazsákon keresztül kellemetlen szagok áramlanak ki. Az esetek többségében ennek pszichés oka van, a külvilág számára észrevétlen. A szagsemlegesítésről bővebben itt olvashat.

Utazás

Nincs rá ok, hogy ne pihenhetne akár egy másik kontinensen is. Ha repülővel utazik, azt tapasztalhatja, hogy kissé megnőhet a bélgáz mennyisége, de ez nem jelent problémát az olyan ConvaTec sztómás segédeszközök alkalmazása esetén, amelyek beépített szűrőt tartalmaznak. Vigye magával a kórházi ún. elbocsátó szettet, benne tiszta sztómaterápiás segédeszközt, bőrápoló terméket, és műanyag zacskót arra az esetre, ha le kellene cserélnie a zsákot és/vagy alaplapot.

Mindig legyen a kézipoggyászában pár napra elegendő sztómaterápiás segédeszköz, felkészülve arra az eshetőségre, ha a bőröndje elkeveredne.

Ha kivágható segédeszközt használ, inkább otthon végezze el a méretre vágást, mert az olló nem vihető fel a repülő fedélzetére, csak feladott poggyászban.

Hosszú utazás esetén tájékozódjon a külföldi ConvaTec képviselet vagy közeli kórházak elérhetőségéről, ha például még több segédeszközre vagy sürgős ellátásra lenne szüksége.

Étkezési tanácsok

A bevitt élelmiszer a sok tényező közül csak egy, mely befolyásolja a székletet.

Nincsenek kifejezetten sztómaviselőknek előírt szabályok. Tapasztalja ki, mely ételre hogyan reagál, egyszerre egyfajta ételtípussal kísérletezzen.

Ha Ön sztómával él, akkor sem kell lemondania az ízek élvezetéről.

Néhány általános szabály hasznos lehet:

 • Rendszeres, legalább napi háromszori étkezés, mert ettől lesz szabályos a bélműködés, és így képződik a legkevesebb gáz.
 • Az ételt alaposan meg kell rágni, különösen a nehezen emészthető növényi rostokat tartalmazó ételeket. Így csökken a sztóma (főként ileostoma) elzáródásának veszélye.
 • Egyszerre csak egy új ételt próbáljon ki. Így kitapasztalható, mely ételek járnak kellemetlen mellékhatásokkal, puffadással, gázképződéssel, laza széklettel, kellemetlen szagokkal. Ezt az ételt egy időre el kell hagyni, de később újra meg kell próbálni!
 • A túlzott hízás kerülendő! Ártalmas, mert a bőrredők a sztómát elfedhetik, mely megnehezíti a sztómaápolást.
 • Sok folyadékot kell inni. A sztómán át nagyobb a napi folyadékvesztés.
 • Mindezek mellett nem szabad elfelejteni: nincs két egyforma ember. Az az étel, amelyik az egyiknek jó, a másiknak kellemetlen panaszokat okozhat. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia melyek a számára legmegfelelőbb ételek.

Esetlegesen fellépő problémák kezelése:

Elzáródás 

 • Nincs kerülendő étel, csak módjával kell enni ezeket, jól megrágva. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás.
 • A növényi magvak, dió, pattogatott kukorica, zöldsaláták, bab, mazsola, káposztasaláta tartozik ide.

Kellemetlen szagok 

 • A tisztálkodás és a megfelelő sztómaterápiás eszközök alkalmazása mellett az alábbiak okozhatnak kellemetlen szagokat:
 • Az alkohol, bab, spárga, hal, karfiol, brokkoli, kelbimbó, káposzta, hagyma, tojás, bizonyos sajtok.
 • Az író, a joghurt, a petrezselyem segíthet eliminálni a szagokat.

Bélgázok 

 • Rendszeres étkezés, a gáznyelés (tele szájjal történő beszéd, rágózás, szívószál) kerülése.
 • Gázképző ételek: sör, tej, szóda, dió, spárga, hal, karfiol, brokkoli, kelbimbó, uborka, dinnye, hagyma.

Székrekedés 

 • Növelni kell a folyadékbevitelt.
 • Fokozni kell a növényi rotstok bevitelét (jól megrágva): friss gyümölcs, zöldség, búzakorpa, zabpehely.
 • Másoknak a kávé, csokoládé, citromlé, aszalt szilva segít.
 • Jó hatású a testmozgás.

Hasmenés

 • Okai lehetnek: sör, leves, szilvalé, brokkoli, csokoládé, szárazbab, bőséges étkezés, vörösbor, fűszeres ételek, forró italok.
 • Okozhatja stressz, idegesség, utazás, gyógyszerek, megfázás.
 • Segíthetnek: forralt tej, almapüré, banán, rizs, híg tea.
 • Ha túl sok folyadékot veszít, és nem tudja ivással pótolni, forduljon orvoshoz.

Receptek

Ebben a rovatban olyan recepteket talál, melyeket a korábban kiadott Replant Hírmondó hasábjain jelentettünk meg.

Ha Ön sztómával él, akkor sem kell lemondania az ízek élvezetéről.

A bevitt élelmiszer a sok tényező közül csak egy, mely befolyásolja a székletet.

Nincsenek kifejezetten sztómaviselőknek előírt szabályok. Tapasztalja ki, mely ételre hogyan reagál, egyszerre egyfajta ételtípussal kísérletezzen.

Főzzön bátran, egyen jóízűen!

Ha Önnek is van bevált receptje, melyet szívesen megosztana másokkal, küldje be szerkesztőségünkbe az info@replant.hu címre.
A legjobb recepteket itt tesszük közzé.
 

Szagsemlegesités

A sztómaviselő állapotának és a sztóma típusának megfelelően a jól kiválasztott gyógyászati segédeszközök szag- és szivárgásmentesen zárják le a sztómát, tárolják a béltartalmat. Ha megfelelő gyakorisággal cseréli a segédeszközöket, és ellenőrzi azok helyes illeszkedését – egyrészes termék esetén az alaplap és a bőr, kétrészes termékek esetén az alaplap és a zsák között – nem érheti kellemetlenség. A segédeszközök cseréjekor fellépő székletszag normális kísérő jelenség. Ám a sztómaviselőknél előfordul, hogy úgy érzik, mintha kellemetlen szag áradna ki a zsákból, vagy annak szűrőjéből, viselet során. Ez legtöbbször csak pszichés érzet és nincs alapja, viszont frusztrációt okoz. Erre a problémára nyújtanak megoldást a következő termékek:

Intimitás

Gyakran segít, ha érzelmeit megosztja partnerével. Ha Ön és partnere úgy érzik, hogy felkészültek rá, ismét természetes lesz a szexuális együttlét. Ha feszélyezett amiatt, hogy a zsák „útban van”, viselhet kisméretű (mini) zsákot, vagy akár használhat sztómasapkát ezen alkalmakkor. A test felületéhez közel tudja tartani, illetve elrejtheti azt a különféle rögzítő övek segítségével.

A műtét után fontos, hogy próbálkozzon partnerével, hogy megtalálják az élvezetes szexuális élethez vezető utat.

Bizonyos problémák azért adódhatnak.

Előfordulhat, hogy a férfiaknál nem alakul ki merevedés. Ha ez Önnel is előfordul, beszélje meg a problémát orvosával, ennek lehet egyszerű magyarázata is, de lehet, hogy szakorvoshoz kell fordulnia.

Lehet, hogy a nők a kialakuló hegesedés és szűkületek következtében fájdalmat éreznek szeretkezés közben. Ha ez Önnel is előfordul, fontos, hogy szóljon a partnerének. Beszélje meg a problémát orvosával is, aki lehet, hogy nőgyógyászhoz küldi ezután. Szexuális életét érintő kérdéseire választ kaphat kezelőorvosától vagy a sztómaterápiás nővértől.

Tanácsadás

Ha nemrég esett át sztómaképzéssel járó műtéten, még sok kérdése merülhet fel. A leghasznosabb a segédeszköz felíratáson rendelő sztómaterápiás nővérrel felvenni a kapcsolatot vagy azzal a nővérrel, aki a kórházban Önt betanította.

A ConvaTec termékekkel kapcsolatban a felmerülő kérdések esetén az alábbi linken munkatársunktól is kérdezhet, írjon a sztomaterapia@replant4care.hu címre.

Sokan keresik fel a helyi ILCO klubot, mely kifejezetten sztómaviselők közössége, vezetője sokszor maga is sztómával él. Ha gyakorlati tapasztalatokat is szeretne hallani sorstársaitól, a klubok vezetőjét keresse fel és egyeztessenek a következő foglalkozás időpontjáról.

Az ILCO Klubok listája itt érhető el.